Charles J. Shields:
Így megy ez.
Kurt Vonnegut élete



fordította: Pék Zoltán


Kedves Olvasó! Kedves Vonnegut-rajongó!

A kötet, melyet kezében tart, a legelső hiteles Vonnegut-életrajz. Egy íróé, aki tíz- és tízmilliók világképét formálta a sajátjára.

Ma már vitathatatlan, hogy Kurt Vonnegut az előző évszázad egyik legnépszerűbb és leghatásosabb gondolkodója. Posztumusz novelláinak köszönhetően szektája híveinek száma továbbra is gyarapszik.

Furcsa fickó volt. Világszerte számos barátjával tartotta a kapcsolatot, népes család vette körül, mégis magányosnak érezte magát. Ez az egész földkerekségen ünnepelt és keresett szerző úgy vélte, munkásságát nem sokra tartják. Harcos humanista létére éppen az emberiséget ítélte bolygónk legveszedelmesebb ellenségének.

Ki volt ő, milyen volt valójában? Charles J. Shields, maga is bigott Vonnegut-rajongó, ennek járt utána. Öt éven át kutakodott. Végül elkészült a mű. A 2007-ben elhunyt Vonnegut lép elénk lapjairól. Elevenen, frissen, biztatón. Újra nekünk és velünk beszél, akár egy régi cimbora.

Szeretjük a könyveit. Szeretni fogjuk a róla szólót is.

* * *

"Ez az első olyan, igazán mérvadó biográfia, amely elképesztő részletgazdagsággal ábrázolja Vonnegut alkotói küzdelmeit és családi hátterét. Módszeresen feltárja, miként vált az író a könyves világ jelentéktelen figurájából ellenkulturális ikonná. [...] Shields több mint ezerötszáz levélen és számtalan interjún rágta át magát, hogy elénk tehesse ezt a megkerülhetetlen és lenyűgöző életrajzot."

Publisher’s Weekly


"Ez a könyv beteljesíti mindazok vágyait, akik imádják Vonnegut írásait, és titokban arról ábrándoztak, hogy egyszer talán személyesen is megismerkedhetnek vele. Shields ugyanis megidézi Vonnegutot, ezt az elbűvölő, civakodó zsenit, és felfedi előttünk, hogy az író különös életének mozzanatai miként szövik át nagy horderejű regényeit. Az Így megy ez tele van elragadó és felkavaró meglepetésekkel, de egy biztos: nem lehet letenni."

Debby Applegate, Pulitzer-díjas író


"Vonnegut élete lenyűgöző tragikomédia volt, méltó a legkiválóbb írásaihoz, és nehezen tudom elképzelni, hogy történetét Shieldsnél jobban bárki el tudná mesélni. Alapos kutatómunka eredménye ez a könyv, ám mindenekfelett igen szórakoztató olvasmány."

Blake Bailey, amerikai író, biográfus