Kurt Vonnegut:
Időomlás / Timequake


3., kétnyelvű kiadás

fordította: Borbás Mária
megjelent: 2010
kemény kötés
464 oldal
2200 Ft

Mint egy rossz gramofon tűje, 2001. február 13-án az idő megakad, majd a világegyetem visszazsugorodik tíz évvel korábbi állapotába. A Földön megszűnik a szabad akarat, és mindenki kénytelen újra megismételni egy évtizedet az életéből – a változtatás lehetősége nélkül. E hosszú déjà vu állapotában percről percre, hajszálpontosan ugyanúgy megtörténik minden tíz évvel korábbi esemény…

Ám az igazi bajok akkor kezdődnek, amikor az emberek ismét maguk irányíthatják tetteiket. A szabad akarat megint működni kezd, s ez, mint derült égből a villámcsapás – az afrikai esőerdők pigmeusait kivéve –, mindenkit váratlanul ér és készületlenül talál. Eluralkodik a káosz, és az élet peremén tengődő, vén csavargó Kilgore Troutra vár a prófétai feladat, hogy megmentse a pusztulástól a Föld nevű bolygót.

Vonnegut mágikus írásművészete ezúttal is elbűvöli az olvasót, gondolatgazdagsága, lenyűgöző sodrása magával ragad. Az Időomlás korszakos jelentőségű alkotás, egy sziporkázóan szellemes filozófus számvetése és leltára. Mulatságos, tartalmas és torokszorító olvasmány, amit most kétnyelvű kötet formájában ad közre a Maecenas Könyvkiadó.