Sveva Casati Modignani


Sveva Casati Modignani a kortárs olasz szépirodalom egyik legkedveltebb szerzője, nemzetközileg is nagy népszerűségnek örvend. Regényeit 17 nyelvre fordították le. Az írói álnév mögött valójában két ember, Bice Cairati és Nullo Cantaroni rejtőzött, egy szakmailag és a magánéletben is összetartozó pár, egészen a férj, Nullo 2004-es haláláig.

Egyszer egy kiadói szakember Bice Cairati jelenlétében kijelentette, hogy az olasz írók közül senki sem képes olyan családregényt írni, amilyen az angolszász országokban rendkívül közkedvelt. Az újságírónő azon nyomban felvette a kesztyűt. Férjével, Nullo Cantaronival már jó néhány oknyomozó könyvet írt kiadójának, úgyhogy a kellő szakmai tapasztalat sem hiányzott. Így született meg azon az estén, szinte véletlenül, a nagy sikerű írónő, Sveva Casati Modignani. A szerzőpáros 1981-ben publikálta első regényét, amelyet máig 16 követett, egyre lelkesebb közönség- és kritikai fogadtatás közepette, ráadásul egy részük filmsikerré is vált. Regényeik pontosan olyan amerikai típusú bestsellerek lettek, amilyenről a kételkedő szakember egykor álmodott.

Írói gyakorlatuknak köszönhetően családregényeik ötvözik a romantikát, az akciót, az ármánykodásokat és a rejtélyeket, lélegzethez sem engedik jutni az olvasót. A két újságíró remekül alkalmazkodott a négykezes munkához, és műveik első próbálkozásra rögtön a sikeres Sveva Casati Modignani-regényekké álltak össze. A cselszövésekkel, árulásokkal és szerelmekkel átszőtt cselekményt Bice gyúrta egybe, míg Nullóra várt a szerkesztés, a szöveg csiszolgatása és a jellemek megformálása.

Bice Cairati mindig is Milánóban élt. Ezer szál fűzi a városhoz. Nagymamája házában lakik, ugyanott, ahol született, és ahol kislánykorát töltötte. Így szereti jellemezni önmagát: "Milánóban születtem, ahol egy zsarnok tacskóval élek. Két gyerekem van, rengeteg szerető rokonom és barátom, akik végtelen türelemmel támogatnak, sok barátnőm, akikkel gyakran vitatkozom a kibékülés öröméért. Szívesen főzök, hímzek és álmodozom. Szeretem az otthon készített tortákat, a szentimentális filmeket, Paolo Conte és Frank Sinatra dalait, a kertem virágait és a havat. Szeretném, ha mindig lenne néhány poénom, hogy vígjátékokat írjak, hogy tudjam használni a számítógépet, és hogy ne érezzek bűntudatot, amikor nem dolgozom. Gyűlölöm a háztartási gépeket, a kuktát, az esőt és az arrogáns embereket."

A szerző hivatalos honlapja: www.svevacasatimodignani.it