Romantikus olasz családregények


A Borostyán és a Bűvölet című tévéfilmsorozatok sikerét elnézve szinte hihetetlennek tűnik, ám sokáig elképzelhetetlen volt, hogy Itália földjén bárki is meghonosítsa az angolszász országokban oly közkedvelt családregényt.

Csakhogy színre lépett egy titokzatos, arisztokrata származású hölgy, Sveva Casati Modignani, aki első könyvével az 1980-as évek elején nemcsak hogy megteremtette, de rögtön sikerre is vitte a műfaj talján változatát. Modignani Európa egyik legkedveltebb szerzőjévé vált, népszerűségét csak Danielle Steelével lehetett összemérni. Eleinte kizárólag a beavatottak tudták, hogy az előkelő hangzású név mögött egy szerzőpáros rejtőzik. Bice Cairati és férje, Nullo Cantaroni eredetileg újságírók voltak és oknyomozó könyveket írtak, első családregényük pedig igazi bestseller lett.

A romantika kedvelői ármánykodásnak, szerelmek születésének és ellobbanásának egyedülállóan izgalmas történeteit köszönhetik nekik. Az érzelmek sohasem illannak el nyomtalanul: generációkon keresztül hatnak és formálják az utódok életét - ez is része a családi örökségnek. Könyveinek középpontjában kivételes női alakok állnak, akik kellő érzékenységgel teremtenek rendet az érzelmek körülöttük kavargó viharában.

A Modignani-regényekből az olasz társadalom képe is kirajzolódik; ám legyen szó hatalmas pénzemberekről vagy elesetten tengődő idős öregasszonyokról, mindenkinek vannak féltve őrzött családi titkai. S hogy éppen milyen körülmények között élnek, az sokkal kevésbé számít, mint hogy milyen útravalót kaptak örökségül, és azzal hogyan sáfárkodnak. A szerzők ráadásul sohasem feledkeznek meg Carlo Collodi Pinocchiójának tanulságáról: a jókat megjutalmazzák, a rosszakat pedig megbüntetik.

Az olasz családregények és tévésorozatok sikerszériáját a Modignani-regények indították el. Minden rajongónak meleg szívvel ajánljuk tehát a műfaj megálmodójának briliáns könyveit.