Nuala nyomoz


Hogy miben is rejlik a Nuala nyomoz-sorozat amerikai sikerének titka? Andrew M. Greeley mesterien megírt és sajátos ír humorral fűszerezett történeteinek szálai valamilyen módon mindig a rejtélyes Zöld-szigetre vezetnek. A sorozat első részében a chicagói születésű amerikai-ír fiatalember, Dermot Michael Coyne azért utazik Írországba, hogy fényt derítsen családja titokzatos múltjára. Ahhoz azonban, hogy közelebb kerüljön az igazsághoz, értenie kellene halott nagyanyja ír nyelvű naplóját. Már éppen feladná a nyomozást, amikor útját egy kelta istennő szépségével megáldott, de ugyancsak szókimondó galwayi lány, Nuala Anne McGrail keresztezi.

Kezdetét veszi kalandokban, váratlan fordulatokban bővelkedő együttműködésük, egymás iránti vonzalmukat pedig mind kevésbé tudják palástolni. Teljességgel hétköznapinak induló eseteik során mindig a létező legnagyobb kalamajkába keverednek. Példának okáért olyan ügyek kellős közepébe sikerül beletenyerelniük, mint hogy ki ölte meg a forradalmár Michael Collinst, mi történt az Al Caponénak dolgozó hírhedt ír alkoholcsempésszel, vagy a náci Németország ír nagykövetével, Timothy Patrick Clarke-kel. A nagydumás Dermot olykor nem is érti, mi történik körülötte, s hogyan képesek rendre megmenekülni kilátástalannak tűnő helyzetekből. Lassan rá kell jönnie, hogy Nuala ereje nem merül ki tüzes bájában, s az ír lány maga is olyan rejtélyes, mint legendás, titkokkal teli szülőföldje.

A Nuala nyomoz-sorozat következő köteteiben az egyre inkább összecsiszolódó páros újabb talányok megfejtésébe fog. A sodró szenvedélyességgel és finom erotikával átszőtt kalandregények kétségkívül Andrew M. Greeley legrendhagyóbb alkotásai. Nuala és Dermot történetét a Bridget Jones-naplók fordítója, Sóvágó Katalin atmoszférát teremtő tolmácsolásában ismerheti meg a magyar közönség. A Smaragd-sziget aranya és Az ír csipke rejtélye garantáltan nem hagy kétségeket a szerző izgalomkeltő és -fokozó képességei felől a kedves olvasóban. Azt pedig, hogy Greeley atya katolikus pap létére honnan tud annyi mindent a szerelemről és a vágyról, inkább ne firtassuk, csak élvezzük lebilincselő történeteit!